Livets Hjälp

Frågor och svar!

Vad gör Livets Hjälp i Huddinge?


Vi är en Facebookgrupp sedan 15 mars 2021, där vi grundare/admins tillsammans med vänner, företagssponsorer och alla medlemmar försöker på alla olika sätt och vis hjälpa alla lokalt i Huddinge som har det tufft i livet och är ekonomiskt och socialt utsatta. Nedan frågor och svar ger dig mer info!

Sedan 2021-12-17 är vi en registrerad ideell förening med organisationsnummer 802537-7956.


Vill du bli medlem och hjälpa oss hjälpa fler, öppnade vi för medlemskap i vår ideella förening 18/6 2022 för endast 200 kr/år - läs allt om medlemskap här.

Vilka kan få hjälp?


Endast de som är folkbokförda i Huddinge kommun vill och kan vi hjälpa, då detta är tänkt att vara en lokal hjälpgrupp för de som har det svårt ekonomiskt. Vi behöver alltid ha direktkontakt med den behövande, även om närstående kan skriva till oss först.

Vilka får hjälpa?


Alla i hela världen kan såklart hjälpa! Om just du vill göra det till de i Huddinge så är du varmt välkommen med det du kan och vill. Och vi uppskattar verkligen även att få samarbete med fler lokala företagare, så tveka inte att höra av er om ni kan hjälpa oss hjälpa!

Vad kan vi och ni hjälpa med?


Förhoppningsvis det mesta, se gärna exempel i gruppens inlägg hittills, men kortfattat är det från oss admins främst att bidra med t ex matpresentkort, frukt- grönt- och brödkassar samt ibland göra akuta insamlingar för livsviktiga ekonomiska frågor, t ex medicin, hyres, el och optiker samt tandvårdsbidrag eller faktiskt ett bidrag till något som en födelsedagspresent till ett barn eller studentfirande för en tonåring som annars skulle bli utan.


Från våra samarbetspartners och lokala företagssponsorer, som är inom alla möjliga branscher, kan det vara allt från djurfoder, städhjälp, cyklar, byggmaterial, yoga, massage, frisör, verkstad för bilen till leksaker och matlådor, restaurang mm.


Dock sker huvudhjälpen mellan alla er medlemmar i Facebookgruppen, och då kan det vara allt från att hjälpa med tjänster, skänkes och sökes kläder, skor, möbler, vitvaror, leksaker, mat, djurtillbehör till att sätta upp en brandvarnare, montera möbler, rensa rabatten, bärhjälp, transport, jobb- och bostadstips, hantverkare, ja ni förstår, ALLT inom lagens gränser och Facebook reglerna. Se gärna exempel i flödet i gruppens alla inlägg hittills.


OBS! Vi ansvariga för Livets Hjälp vill hjälpa de behövande i Huddinge kommun, och ser helst att ni medlemmar även gör så, men upp till var och en efter ert inlägg att avgöra vid kontakt med den som söker. Vi har som ni förstår inga möjligheter att följa upp det.


Vi uppmanar och uppmuntrar däremot en peng till någon av våra potter (se längre ner) för de som inte är behövande men vill ha produkten/tjänsten ändå.


Alltid vid högtider försöker vi göra extra insatser, som vid jul då vi gör massor av aktiviteter; har hjärtegran och julbock i allas vår rabatt vid Huddinge station för att glädja alla, samlar in Julklappar, har Julmarknad, jullotteri mm. Hjärtedag på Alla hjärtansdag, under påsken i april 2022 hade vi två stora träffar för barn och vuxna, och nu senast en stor Sommarträff i Rådsparken söndag 19 juni, där fler än 3000 personer kom.

Hur gör man för att få hjälp?


Fyll i formuläret på vår hemsida och berätta vad du behöver hjälp med, hur och när och varför. Försök förklara mer om din livs- och ekonomiska situation, med så detaljerade uppgifter som möjligt, så vi får allt underlag direkt och kan förstå hur vi kan hjälpa på bästa sätt. Vi återkommer så snart vi kan då och vi behandlar alla uppgifter enbart mellan oss admins, annars helt konfidentiellt.

Hur bedömer ni behövande och vilka kontroller görs?


Allt görs individuellt och beror på den sökandes hjälpbehov. Vi frågar mycket och detaljerat, bekräftar adresser, begär t ex kontoutdrag, kvitton och räkningar om det behövs, gör bakgrundskontroller vid behov för personen och/eller familjen. Vi ser över hela den sökandes behov och livssituation för att skräddarsy hjälpen.

Hur vet jag som givare att alla gåvor går till den behövande?


Gällande bl a Matpresentkorten vi samlar in pengar till, så gör vi löpande redovisningar hur många vi ger ut till och hur mycket pengar som är i ”matpotten”. Barnpotten och Nödpotten redovisas också löpande. Andra specifika s.k. akuta nödinsamlingar” redovisas alltid i kommentarsfältet, med t ex kvitton o.d. sist.

Kan jag själv göra ett inlägg och be om hjälp med t ex mat, räkningar eller rena pengar?


Nej, du behöver gå via oss admins, så vi kan göra en bedömning av din situation och hjälpbehov. Se tidigare Fråga och Svar.

Jag har mat, kläder, möbler, böcker, leksaker mm till behövande, kan ni hämta, förvara och dela ut dessa själva till behövande?


Tyvärr, vi har inga sådana möjligheter än, vare sig lokal/utrymme, tid eller resurser. Vi hoppas kunna hjälpa även med detta framöver.

Jag har ” X sak” att skänka till någon behövande, jag behöver hjälp med ”X-tjänst”, jag kan hjälpa med ”X” mm - hur gör jag då?


Du gör ett inlägg i gruppen med det du vill och kan hjälpa med/behöver hjälp med, så detaljerad info som möjligt, och hur du vill bli kontaktad. Vi kan oftast EJ vara mellanhänder då vi inte har tiden eller resurser nog än. Dock gör vi alltid en kontroll på inläggen före vi godkänner dessa. Gäller även vid redigering.


Om det är några tveksamheter i inlägget du vill göra, så avvisar vi det vid förhandsgranskningen och skriver varför och/eller vilken regel det bryter mot, eller hur du ska redigera det för att det ska godkännas av oss.


OBS! Vi ansvariga för Livets Hjälp vill hjälpa de behövande i Huddinge kommun, och ser helst att ni medlemmar även gör så, men upp till var och en efter ert inlägg att avgöra vid kontakt med den som söker.


Vi har som ni förstår inga möjligheter att följa upp det.

Vi uppmanar och uppmuntrar däremot en peng till någon av våra potter (se längre ner) för de som inte är behövande men vill ha produkten/tjänsten ändå.

Kan jag bidra och ge gåva till er och ert fortsatta arbete och insatser löpande?


Ja, givetvis, tusen tack, små som stora bidrag gör stor skillnad för många här i Huddinge

Swisha då till vårt nr 123 2150 662 eller Bankgironr 5795-4786 och märk med det du vill rikta din gåva och bidrag till;

-"MAT", vår Matpott där alla pengar går till matpresentkort för behövande på ICA Supermarket Kvarnen som ger 30% rabatt på alla korten som en del av vårt samarbetsavtal. Om de behövande av någon anledning inte kan handla på just Ica Kvarnen (boende i andra delar av kommunen t ex) så ger vi en Matpeng, där då kvitton avkrävs varje gång som bevis.

-"BARN", vår Barnpott, som går till bl a födelsedagspresent, barn/träningskläder, fritidsaktiviteter, läger mm mm.

-"NÖD" , vår Akuta Nödpott som går till allt från taxiresa till akuten, medicinutköp och varor till SL-biljetter för behövande att komma till jobbet, och ALLT där emellan!

-"Ukraina", vi förberedde oss för det värsta, och hoppas nu på att det blir fred igen. Tack alla för era gåvor mars-maj! Just nu är behovet inte längre stort, men ha koll i gruppen på aktuella inlägg om det skulle ändras.

Mer info om hela vår Ukrainainsats på vår hemsida!

Om det är andra insamlingar, beskrivs det då i inlägget och vad swishen ska "märkas" med.

Är ni en registrerad organisation hos Skatteverket?


Ja, från 17/12 2021 är vi en registrerad Ideell förening, organisationsnummer 802537-7956.

Hur och varför ska jag bli medlem hos er?


All information om hur, varför och vad du får när du blir medlem hittar du här

Om jag har frågor, funderingar eller synpunkter och klagomål, vem vänder jag mig till då och hur?


Till oss direkt, via mejl info@livetshjalp.se eller formuläret på vår hemsida

Vilka är ni bakom Livets hjälp i Huddinge?


Peter Solstedt och Fatih Altunas är grundare.

Admins på Facebook är Lotta Solstedt, Nilla Johansson, Jessica Wahlqvist

I styrelsen (vald på årsmötet 13 april 2023) är ordförande Peter Solstedt. Ledamöter är Nilla Johansson, Jessica Wahlqvist, Lotta Solstedt och Anna Svärdh. Valberedning Anna Pozidou.